Grote techbedrijven als Google en Amazon zullen de financiële sector flink gaan opschudden als zij ook voor ,,bankje gaan spelen”.
Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een toelichting over het toezicht de komende jaren.
Door nieuwe regels wordt het voor partijen zoals grote techbedrijven vanaf begin volgend jaar makkelijker om financiële diensten te gaan leveren. De vraag is of banken en andere partijen in de sector de technologische ontwikkelingen kunnen bijhouden en of ze er op kunnen inspelen en hoe een en ander voor de sector als geheel zal uitpakken.
Startups
Jan Sijbrand, voorzitter toezicht van DNB, legt uit dat het niet alleen de techreuzen zijn die voor opschudding kunnen zorgen. Ook startups kunnen volgens hem voor reuring zorgen. Dit soort bedrijfjes bestempelt Sijbrand eerder als een verrijking voor het economische systeem, waarbij sommige initiatieven zullen worden ,,geabsorbeerd” door de grotere spelers.
De ,,jumbo-techbedrijven” zullen volgens de bestuurder serieuze concurrenten kunnen worden van onder meer grote banken. Dit kan mogelijk zorgen voor verdringing op de markt.
DNB praat momenteel met partijen in de markt om te bezien of zij voldoende klaar zijn voor de op handen zijnde wijzigingen. Daarbij probeert DNB waar mogelijk ook regelgeving ,,die niet past", te wijzigen. ,,Wij zitten soms zelf in de weg", erkent Sijbrand, die daarbij in sommige gevallen spreekt van een onbedoeld effect door maatregelen die in de crisis zijn genomen.
Brexit
Overigens zijn technologische ontwikkelingen niet het enige waar de sector rekening mee moet houden. Volgens DNB zijn ook geopolitieke ontwikkelingen zoals spanningen rondom Noord-Korea en de Brexit-onderhandelingen risico's voor het systeem. Ook zorgen nieuwe regels mogelijk voor reuring.
Qua toezicht ziet DNB verder in het bijzonder toe op de ontwikkeling van het klimaat en de gevolgen daarvan voor de sector en bestrijding van financieel-economische criminaliteit.